Algen in zwembad
Algen in zwembad: een vervelend euvel. Gelukkig is dit te verhelpen en te bestrijden. Hier leggen we u uit hoe algen ontstaan en hoe ze te verhelpen.
Ontstaan algengroei zwembad
Algen ontstaan meestal door een van onderstaande zaken of een combinatie daarvan:
- De pH waarde van het zwembadwater is uit balans. De pH-waarde van het zwembadwater moet altijd liggen tussen de 6,8 en 7,8. Met een pH waarde meter kunt u dat meten. Op de pagina ph waarde te hoog of te laag leest u wat u moet doen in die gevallen.
- Voldoende filtratie is essentieel bij veel gebruik van het zwembad
- Algen hebben zonlicht nodig. Zodoende kunnen ze zichzelf via fotosynthese voeden met koolhydraten. Veel zonlicht betekent dus veel kans op algengroei. Dek uw zwembad daarom altijd af waar mogelijk. Een goede zwembadafdekking is dus belangrijk.
- Temperatuur zwembadwater te hoog. De kans op algengroei is groter als het zwembadwater lang boven de 30 graden is. Dat moet u dus zien te voorkomen
Heeft u een afdekking: dan is het verstandig deze s nachts niet op het zwembad te leggen als de temperatuur boven de 30 graden stijgt. Kijk of u tijdelijk de zonnepanelen kunt uitschakelen om de temperatuur niet verder te doen stijgen.
Bestrijden en verhelpen algen in zwembad
Zit er al alg aanslag in het zwembad? Onderneem dan de volgende stappen:
- Meet de pH waarde van het zwembadwater. Ligt deze tussen de 6,8 en 7,8 dan is deze waarde OK. Is deze waarde te hoog of te laag, dan moet er dus ingegrepen worden om een goede waarde te realiseren. Dat kan met pH verhogende of verlagende producten. Deze zijn te vinden in onze webshop.
- Geef het zwembadwater een chloorshock.
- Voeg anti-alg toe aan het zwembadwater. Zie anti-alg producten.
Algen in zwembad voorkomen
Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Hier daarom een aantal tips.
- Zorg zoals eerder aangegeven voor een goede afdekking met een goed dekzeil als u niet zwemt.
- Meet regelmatig de pH waarde. Vooral na hevige regenval en veel gebruik van uw zwembad kan de pH waarde uit balans raken.
- Laat de pomp voldoende lang draaien 12-24 u per dag is ons advies..
- Voeg vlokmiddel toe aan het zwembadwater. Zodoende kunnen dode algen afgevoerd worden en uit het water worden gefilterd. Alg zakt namelijk naar de bodem en is te klein om gefilterd te worden. Het vlokmiddel bindt zich aan dode algen en zodoende kunnen deze wel uit het water gehaald worden.
- Heeft u nog geen zwembad en wilt u er een aan laten leggen? Denk dan vooral goed na over de materiaalkeuze. Hoe gladder de wanden hoe beter. Alg kan zich daar namelijk niet goed op hechten. Polyester is doorgaans beter dan andere ruwere materialen. Wij kunnen u daarin adviseren.
Contact
Wilt u meer weten en vrijblijvend advies? Neem dan contact op met ons: info@inbouwzwembaden.nl
Ook kunt u bij ons in de winkel in Liessel op bezoek komen. We geven u graag advies. Het adres is Hoofdstraat 43. Di-Jo is uw advies centrum voor helder zwemwater!