Carbonaat hardheid van zwembadwater
De basis voor een makkelijk onderhoud van uw zwembadwater is toch wel de carbonaat hardheid. Als u een zwembad opstart dan is het goed om te weten wat de carbonaat hardheid is van uw kraan water. Wij gaan er bij het vullen van een zwembad altijd vanuit dat u het zwembad vult met kraanwater. Kraanwater heeft een bepaalde hardheid daarom spreken we na het vullen van uw zwembad over carbonaat hardheid van uw zwembadwater. Vraag de carbonaat hardheid op bij uw waterleidingsmaatschappij. Dit is een belangrijk getal. Waarom? Daar kom ik later nog op terug.
De carbonaat hardheid van zwembadwater voor een juiste waterbehandeling moet minstens 6 zijn. Gemeten in Duitse graden.Hoger als 6 mag maar tijdens het opstarten van uw zwembad is het goed dat u met minimaal 6 begint. Heeft u zwembad automatisering dan is een carbonaat van 6 minimaal benodigd. Ook gerenommeerde zwembadbouwers zullen u kunnen vertellen ( als u een watermonster mee neemt ) wat de carbonaat hardheid is van uw leidingwater en uw zwembad water.
Alkaniteit is ook een term die in de volksmond genoemd word. Is de alkaniteit 180 dan is deze Uitstekend. De alkaniteit zakt naar gelang het seizoen vordert. Laat de carbonaat hardheid niet de veel zakken want dan neemt de buffer capaciteit af. buffer capaciteit is de capaciteit van het water om zuren te neutraliseren.
Met diverse test sets kunt u de alkaniteit meten. Laat u niet verleiden als er staat alkaniteit high. Deze mag cq moet gewoon 180 zijn. Is deze te hoog? Niets aan doen. Is deze te laag dan kunt u dit verhogen met tac +
Wat is carbonaat hardheid van zwembadwater?
De carbonaat hardheid is de buffercapaciteit van uw zwembadwater ook wel KH genaamd. De KH-waarde wordt ook de carbonaat hardheid van het water genoemd en is een expressie voor de hoeveelheid carbonaten en bicarbonaten die in het water opgelost zijn. Beide stoffen zijn zouten van koolzuur en kunnen afhankelijk van de pH-waarde in elkaar overgaan. Bij een hoge pH-waarde is bijna uitsluitend carbonaat aanwezig. Bij een lage pH-waarde is het grootste gedeelte bicarbonaat. Bij een verhoging van de pH-waarde wordt uit bicarbonaat carbonaat gevormd. Tijdens een verlaging van de pH-waarde wordt uit carbonaat bicarbonaat gevormd.
Voor de verschuiving van het evenwicht worden H+ gebruikt of komen vrij. Hierdoor wordt de pH-waarde in een groot bereik nauwelijks veranderd. Dit proces wordt het bufferende vermogen genoemd. Pas als deze stoffen uit het water verwijderd worden, kan de pH-waarde zich noemenswaardig veranderen.De KH-waarde is per definitie de hoeveelheid carbonaten en bicarbonaten die aan calcium en magnesium gebonden zijn. Calcium en magnesium samen vormen de totale hardheid of GH-waarde. Omdat ook andere Carbonaten in het water aanwezig zijn kunnen, kan de meting van de KH-waarde hoger zijn dan de GH-waarde. In de nieuwe literatuur wordt ook vaak het begrip zuurbindend vermogen gebruikt. Deze waarde geeft aan hoeveel zuur in het water door afbraakprocessen kan ontstaan, totdat alle carbonaten verbruikt zijn. Heeft uw zwembadwater een carbonaat hardheid van 2 dan zult u zien dat de pH waarde is gedaald naar ongeveer 5-6. U ziet dat uw water zuurder wordt.
Omrekenen naar ZBV waarde
Men kan KH-waarde in ZBV-waarde omrekenen, indien men de KH-waarde met 2,8 vermenigvuldigt. De carbonaat hardheid geeft aan hoeveel carbonaat (CO32-) en bicarbonaat (HCO3-) ionen in het water aanwezig zijn. Hoe meer carbonaat en bicarbonaat ionen des te groter de KH. De carbonaat hardheid wordt ook wel de alkaliteit genoemd. Hoe meer carbonaat/bicarbonaat aanwezig is, des te alkalischer het water.Parameter: > 5°dH en < 8°dH is de ideale waarde Als uw zwembadwater een buffercapaciteit heeft van 6 of lager dan kunt u uw zwembadwater moeilijk behandelen met chemie en word de pH waarde onstabiel. U blijft aan het corrigeren en het wil niet lukken alle waardes op orde te krijgen.
Waarom moet ik de carbonaat hardheid van mijn zwembadwater weten?
Wij adviseren u wekelijks een gedeelte van uw zwembad water te verversen. Dit is goed voor het in stand houden van verschillende waardes van het zwembad water. Is de carbonaat hardheid van uw kraanwater 3? Dan weet u dat uw gemiddelde carbonaat hardheid omlaag gaat als u wekelijks een klein gedeelte ververst ( filter schoon spoelen). Voeg dan wekelijks ook wat TAC + aan uw zwembadwater toe. Heeft kraanwater in uw regio een carbonaat hardheid van bijvoorbeeld 9? Dan weet u dat uw gemiddelde carbonaat hardheid omhoog gaat als u wekelijks ververst. Belangrijk dus te weten dat u uw carbonaat hardheid moet aanvullen om minimaal op 6 te blijven als de carbonaat hardheid van uw kraanwater lager is als 6. De hardheid van het water varieert per plaats voor de goede orde.
Waar kan ik mijn carbonaat hardheid mee op peil brengen?
Een te lage carbonaat hardheid kunt u omhoog brengen met TA + dit middel bevat bi – carbonaat welke de carbonaat waarde omhoog brengt. Na minimaal 24 u mag u pas de pH waarde van uw zwembadwater gaan meten en corrigeren indien nodig.
Een te hoge carbonaat hardheid kunt u corrigeren met TA -, maar dit is niet snel nodig omdat door het gebruik van zwembadwater het carbonaat getal vanzelf gaat dalen.
Melpool Tac plus is een prima product voor het verhogen van de carbonaat hardheid cq alkaniteit van uw zwembadwater. Verkrijgbaar in TA 1 kg of TA 5 kg
Contact
Wilt u meer weten en vrijblijvend advies? Neem dan contact op met ons: info@inbouwzwembaden.nl
Of kom naar onze winkel. Uw advies centrum voor fris helder zwembadwater. Hoofdstraat 43 a Liessel
Webshop
Ook kunt u direct alle benodigdheden voor goed, hygiënisch en mooi zwembadwater online bestellen in onze webshop:
Chloortabletten, vloeibaar chloor en chloorgranulaat
Zwembadpompen
Onderdelen zwembadpompen
Zandfiltersets
Zwembad Onderhoud
Accessoires