Zwembad pH waarde te hoog – pH waarde te laag
Zwembad pH waarde te hoog?
Zwembad pH waarde is de zuurtegraad van het water. De zuurtegraad ligt tussen de 1 en 14 en heeft uw zwembadwater een waarde van pH 7 dan is het water neutraal. Om te zwemmen in zwembadwater is het belangrijk dat de zwembad pH waarde tussen de 7.2 en 7.6 ligt. Als de zuurtegraad 7.2 is dan is het zwembadwater het prettigst om in te zwemmen en de desinfectie werkt optimaal.
De juiste pH waarde voor zwembadwater ligt tussen 7.2 en 7.6 en geeft de zuurtegraad aan van uw zwemwater.Daarvoor heeft u Ph verlagende of Ph verhogende producten voor nodig. Tip: Bestel hier voordelig uw chemie
Voor de werking van het chloor is het belangrijk dat u de pH waarde goed in de gaten houdt. Wij adviseren om de pH op 7.2 te houden waardoor u buffer heeft. Waarom heeft u buffer nodig? Om te voorkomen dat uw Zwembad pH waarde te hoog – pH waarde te laag wordt, is het belangrijk dat u tijdig de pH waarde meet. Dat kan met een pH en chloormeter, of met speciale strips. Gebruikt u stripjes dan zijn de Aquacheck 4 hele betrouwbare stripjes. Deze strips meten pH-Chloor-Alkaniteit-Cyanzuur. Uitgebreide informatie over de Aquacheck klik hier!
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Wanneer daalt de pH waarde?
Door het toedienen van chemie daalt de buffercapaciteit. Als deze onder een bepaalt niveau daalt dan daalt ook de pH waarde zelfs onder de gewenste norm van 7.2. De pH waarde kan hierdoor te laag worden.
Tip: hoe zuurder het water, bijv. bij een pH waarde van 6, heeft u bijna 100% actief chloor in uw water. Omgekeerd geldt; is uw pH waarde 9 dan heeft u bijna geen actief chloor in uw water. Het is wel in uw water aanwezig maar het kan niet functioneren en actief zijn door de hoge pH waarde!
Is de pH waarde van uw zwembadwater te laag?
Dan werkt de desinfectie super goed alleen is het water onder de 7 en dan noemen we het water zuur. Dit is minder prettig voor de huid en er ontstaat sneller irritatie op de ogen. Ook begint het zwembadwater uit balans te raken en kunnen er metalen ( die zich in het zwembadwater bevinden ) zich gaan afzetten tegen de wanden en ook uw pomp en toebehoren hebben het zwaarder te verduren door het zure zwembadwater.
Vermoedt u een te lage pH waarde dan is het verstandig om de alkaniteit te meten. Als de buffercapaciteit van uw zwembadwater te laag is dan gaat de pH waarde ook mee naar beneden. Pas eerst de alkaniteit aan met TAC plus. Dit product verhoogt tevens de pH en zorgt ervoor dat de pH weer stabiel wordt. Bij een te lage alkaniteit blijft de pH schommelen en krijgt u het water niet goed in balans. Heeft u uw zwembad gevuld met grondwater ( wat wij niet adviseren ) dan is het mogelijk dat u met pH plus de zuurtegraad omhoog kunt brengen.
Is de pH waarde van uw zwembadwater te hoog?
Komt de pH waarden boven de 7.6? Dan werkt de desinfectie niet goed en ontstaat er irritatie omdat de verontreiniging in het zwemwater snel zal toenemen. Een te hoge pH waarde kan rode ogen en huidirritaties veroorzaken. Het chloorgehalte veroorzaakt deze symptomen dus niet! Is de pH waarde te hoog dan is het water uit balans aan het raken en neemt de kans op kalkafzetting toe. Controleer de
ph waarde regelmatig. 1 x per 2-3 dagen naar gelang de temperatuur van het zwembadwater en hoe intensief uw zwembad wordt gebruikt.
Is de pH waarde te hoog dan verlaagt u dit met pH minus producten. De dosering is afhankelijk van de leverancier en zal altijd op de verpakking staan. Bewaar deze producten altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren en lees de gebruiksaanwijzing aandachtig.
Hoe kunt u meten of de zwembad pH waarde te hoog of te laag is?
De pH waarde van uw buitenzwembad kunt u meten op diverse manieren:
Teststrips voor het meten van de pH waarde. Dit is de meest simpele manier van meten en geeft u een goede indicatie of uw pH waarde te hoog of te laag is. Teststrips zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. De meest eenvoudige kunt u 2 parameters aflezen ( vrij chloor en pH ) en bij sommige staan 5 parameters vermeld zoals het vrij chloor, pH waarde, alkaniteit, cyan en totaal chloor. Voor een uitge
breide analyse kunt u naar een gerenommeerd zwembadbouwer uw zwembadwater laten testen zodat u de juiste dosering kunt toedienen. Dat kunt u uiteraard bij ons doen in de winkel te Liessel.
Digitale meters zijn verkrijgbaar in diverse betaalbare meters waar u vaak 3 parameters kunt aflezen. Het actief chloor, pH waarde en de alkaniteit. Hier kunt u vaak een getal aflezen waardoor u beter uw dosering kunt afstemmen.
Professionele fotometers ook fotometers zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten. met een ruim aantal parameters voor zwembadwater zoals vrijchloor, gebonden chloor, totaal chloor, cyanzuur, totale hardheid, koper, mangaan, nitraat, pH, fosfaat, chloride zijn enkele parameters die met de professionele tester kunt meten. Laat uw zwembadwater testen en kom naar een gerenommeerd bedrijf zoals inbouwzwembaden.nl
Gratis e-book met meer zwembadwater tips
Wilt u meer tips om uw zwembadwater te verbeteren? Download hieronder dan ons gratis e-book!
Contact
Wilt u meer weten en vrijblijvend advies? Neem dan contact op met ons: info@inbouwzwembaden.nl
Webshop
Ook kunt u direct alle benodigdheden voor goed, hygiënisch en mooi zwembadwater online bestellen in onze webshop:
Chloortabletten, vloeibaar chloor en chloorgranulaat
Zwembadpompen
Onderdelen zwembadpompen
Zandfiltersets
Zwembad Onderhoud
Zwembad accessoires