zwembad winter klaarmaken
|

Zwembad winter klaarmaken, wat heb ik nodig?

Zwembad winter klaarmaken: na een heerlijke zomer met heel veel zwemplezier is dat een werkje dat moet gebeuren. Om in het voorjaar weer makkelijk op te starten. Wat heeft u allemaal nodig zodat u het zwembad op de juiste manier winter klaarmaakt? Er zijn diverse spulletjes op de markt om het zwembad winter klaar te maken. De meest belangrijke is de zwembad winterafdekking. Hieronder vertel ik u enkele belangrijke weetjes om het zwembad goed klaar te maken voor de komende winterperiode. Lees dit artikel dan ook goed voordat u begint en u weet welke producten u in huis moet halen.

Zwembad winter klaarmaken zorgt voor mooi helder water met de juiste parameters

Vanzelfsprekend laat u het zwembad niet de winter in gaan met water dat niet mooi helder is. Is het water niet helder? Neem dan de nodige stappen om het water eerst mooi helder te maken alvorens u verder iets onderneemt.  Het is belangrijk dat de parameters van het zwembadwater op peil zijn. Wat zijn de juiste parameters om het zwembadwater goed de winter in te laten gaan?

  • Ph waarde van 7.8: dit is een zeer belangrijke parameter
  • Chloor 2.0
  • Alkaniteit 140
  • Cyan 20

Is één van deze parameters niet op peil dan is het belangrijk dat u deze eerst aanpast. Ph kunt u aanpassen met ph + of ph min, Chloor met 70/ G, 70/20 of vloeibaar chloor, Alkaniteit  met Ta + en de meest belangrijke om op peil te brengen is het Cyan maar dit kunt u doen tijdens het zwembad winter klaarmaken!

De volgende stap voor het zwembad winter klaarmaken

U maakt de volgende afweging:  ga ik het zwembad afdekken, laat ik het water op niveau met filtratie die de hele winter doorgaat. Mag natuurlijk met een tijdschakelaar enkele uren per dag en bij vorst gaat u de filtratie tijd verlengen zodat het water in beweging blijft.

Of ga ik een derde van het water uit het zwembad halen en zorg ik ervoor dat alle leidingen vorst vrij zijn. Let op bij het ledigen van het zwembad of de grondwaterstand niet hoger komt als uw waterlijn.  Houd verder rekening met extreme regenval in het najaar. Dat ook dan het grondwater niet hoger komt te staan als uw waterlijn. Het is jammer als er grondwater tussen de wand en folie komt. Of het wil ook wel eens gebeuren dat de folie gaat drijven. Voorkom problemen en ben alert nu u deze wetenschap in huis heeft.

Benodigde producten winterklaar maken

Een goede winterafdekking is een  650 gram pvc zeil met rvs ringen en in het midden een strook van gaas zodat regenwater het zwembad in kan lopen. Aan de onderzijde van het gaas is de pvc aanwezig dit zorgt ervoor dat er geen licht inval in het zwembad mogelijk is. Licht dicht afsluiten van het zwembad bespaard u heel veel gedoe in het voorjaar. De zwembad winterafdekking is een investering, maar wel eentje die de moeite waard is. Tip: een zwembad goed winter klaarmaken doe je met een 650 gram pvc zeil.

Zwembad overwinteringsvloeistof is nodig om het water stabiel te  houden zodat er geen opgeloste stoffen zich tegen de wand gaan afzetten. Een heel goed middel is de overwinteringsvloeistof van Melpool. Deze is verkrijgbaar in 1 liter verpakking en 5 liter. Dosering is 500 ml / 10 m3 water. U doseert dit middel in het zwembad en draait dan nog enkele uren door totdat het goed verdeeld is in het zwembad. Daarna kan u het waterniveau laten dalen als u daarvoor heeft gekozen. Meer informatie over de overwinteringsvloeistof kunt u lezen in mijn blog bericht. klik hier!

Poetsmiddel en een borstel om de waterlijn te poetsen. Een goed product zijn de poolgoms sponzen  en het middel Zepp 7-11 is een fantastisch product voor de waterlijn. Als u het zwembad voor 1/3 heeft leeg gelaten dan is het verstandig dat u de wand goed poetst zodat het mogelijk aanwezige Cyan niet tegen de wand aan zit. Door het verlagen van het waterniveau met 1/3 de gaat er automatisch extra cyan uit het zwembad en dat is belangrijk voor de opstart van het voorjaar. bij de opstart van het zwembad is het belangrijk dat het cyan niveau 20 is. Gebruikt u uitsluitend vloeibaar chloor dan is deze parameter niet voor u van belang en zal het Cyan aandeel nooit te hoog zijn.

Afdichten van de leidingen nadat u deze heeft droog geblazen kan door middel van winterstoppen. Deze kunt u aan de zwembadzijde in de leidingen draaien zodat er geen water meer terug de leidingen in kan lopen mocht het waterniveau door de regen of sneeuwval toenemen. Wilt u meer informatie over de winterstoppen klik hier!

Winterdrijvers kunt u op het water leggen om vorst schade te voorkomen. De drijvers legt u diagonaal op het water  zodat bij vorst het ijs de drijvers kan indrukken zodat het ijs de wanden en folie niet extreem belast. Meet de afmeting van uw zwembad diagonaal op en deel door 50 cm zodat u weet hoeveel drijvers u nodig heeft. Voorbeeld diagonale afstand is 850 cm dan heeft u 17 drijvers nodig. Even omrekenen naar cm omdat 1 drijver 50 cm is. Meer informatie over de winterdrijvers van uw zwembad of makkelijk online bestellen klik hier!

Gizzmo draait u in de skimmer om te voorkomen dat vorst schade toebrengt aan uw skimmer. De gizzo kunt u nadat de leidingen leeg zijn en water niveau gedaald is tot onder het skimmer niveau dan kan de gizzmo in de skimmer gedraaid worden. Doordat de gizzmo 2 verschillende doorsnee heeft past deze vrijwel in alle skimmers die op de markt zijn. Meer informatie over de gizzmo of bestellen? klik hier!

Contact

Wilt u graag uw spulletjes komen halen in de winkel? Dat kan bij Di-Jo Zwembaden Hoofdstraat 43 te Liessel. klik hier voor onze openingstijden en wij helpen u graag met vakkundig advies. Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit blog bericht? Stuur dan een  mailtje naar info@di-jo.nl

 

 

Vergelijkbare berichten