|

Nuttige tips energie besparen zwembad

Energie besparen op het gebruik van uw zwembad om zo vriendelijk te zijn voor zowel milieu als portemonnee: wie wil die win-win situatie nu niet? Iedereen is nu zoekende naar oplossingen voor besparingen om die twee redenen. Sommige zwembadeigenaren kunnen grote investeringen doen, terwijl anderen beginnen met kleinere stapjes. We willen samen naar minder energie gebruik met behoud van comfort en zwembadplezier. Samen kunnen we kijken waar voor u de mogelijkheden liggen. Neem vrijblijvend met ons contact op voor een energiebesparingsadvies op maat.

Hieronder hebben we alvast de belangrijkste tips en maatregelen opgesomd die ervoor zorgen dat u energie kunt besparen en gewoon kunt blijven genieten van uw zwembad. Doe er uw voordeel mee!

Tip 1: Frequentieregelaar zwembadpomp gebruiken

De pompmotor van uw zwembad draait doorgaans altijd op standaard vermogen. Dit is in de praktijk echter niet nodig, zodat er te veel vermogen wordt geleverd wat onnodig veel energie kost. Met een frequentieregelaar kunt u de snelheid van de pompmotor eenvoudig aanpassen, zodat deze variabel wordt en afgestemd op het benodigde vermogen. In de praktijk betekent dit dat het energieverbruik lager uit zal vallen. De energiebesparing kan wel tot 80 procent zijn. We hebben een goede frequentieregelaar in ons assortiment. Deze kunt u direct online aanschaffen. Ook bieden we deze met installatieservice. Klik op Vitalia frequentieregelaar om deze direct te kopen of voor meer info.

Tip 2: Goede match tussen capaciteit zwembadpomp en inhoud zwembad

Deze tip is wellicht een open deur, maar moet toch vermeld worden: zorg dat u een zwembadpomp heeft die qua capaciteit afgestemd is op de inhoud van het zwembad. Een pomp met te veel vermogen kan namelijk onnodig veel energie kosten. Als dat zo is valt daar zeker nog te winnen qua energieverbruik. Een te lichte zwembadpomp is natuurlijk ook niet gewenst overigens. Wij kunnen u adviseren welke zwembadpomp voor u het meest geschikt is.

Tip 3: Gebruik een energiezuinige warmtepomp

Het is verder zaak, te kiezen voor de meest energiezuinige warmtepomp. Dat zijn de full inverter warmtepompen. Deze hebben een optimale energiebesparing en een hoog rendement.

Tip 4: Temperatuur zwembadwater op 27 graden houden

De beste watertemperatuur om in te zwemmen is 27 graden. Veel zwembadeigenaren verhogen echter vaak de temperatuur met 1 tot wel 3 graden, in de veronderstelling dat dit niet veel extra energie kost. Het kost echter wel 10 tot 30 procent meer energie om de temperatuur van het zwembadwater slechts 1 graad omhoog te brengen. Onevenredig veel dus. Houd de temperatuur derhalve op 27 graden.

Tip 5: Gebruik een regelbare zwembadpomp

Een standaard zwembadpomp levert doorgaans continu vol vermogen/hoge snelheid om er zeker van te zijn dat er voldoende vermogen wordt geleverd. Continu op hoog vermogen leveren vreet echter ook de meeste energie en is dus duurder en minder milieubewust. Een regelbare zwembadpomp geeft de mogelijkheid het daadwerkelijk benodigde vermogen zelf in te stellen. Deze optimale afstemming scheelt geld en bespaart het milieu.

Tip 6: Doe periodiek onderhoud

Periodiek onderhoud is nodig voor mooi en gezond zwembadwater. Het scheelt echter ook in de energiekosten. Denk aan het reinigen van het filter, het terugspoelen van je afvoersystemen en het balanceren en toevoegen van chemicaliën. Zodoende werkt de zwembadtechniek optimaal, wat zowel voor de kwaliteit van het zwembadwater ten goede komt en qua energie scheelt. Het mes snijdt hier dus aan twee kanten.

Tip 7: Gebruik LED zwembadverlichting

LED verlichting is veel zuiniger dan andere verlichting. Dat is voor zwembadverlichting precies hetzelfde als bij normale huisverlichting. Gebruik dan oo LED zwembadverlichting, voor zover nog niet gedaan.

Tip 8: Zwembad afdekken bij niet gebruik

Zwembadafdekkingen zijn er niet voor niets: ze helpen ook het energieverbruik te reduceren. Ze zorgen er immers voor dat de temperatuur van het zwembadwater langer op peil blijft. Ook voorkomt een afdekking dat het water snel verdampt. Dat scheelt weer waterverbruik. Dek het zwembad dus af als deze niet in gebruik is. De energiekosten kunnen hierdoor wel 50 tot 70 procent dalen. Zeker de afdekkingen die water opwarmen zijn qua energiebesparing het meest interessant.

Tip 9. Investeer in zonnepanelen

Naast deze specifieke tips is er last but not least een algemene tip: schaf zonnepanelen aan. Zo hoeft u niet zelf dure energie in te kopen, omdat u die zelf produceert. Neem bij de aanschaf van zonnepanelen dan ook het energieverbruik van het zwembad mee.

Vitalia frequentieregelaar

Energie besparen zwembad: praktische tips & tricks

Vergelijkbare berichten