zwembad winter klaarmaken

Zwembad winterklaar maken

Het is nu weer tijd, uw buiten zwembad in de pauze stand te zetten voor de komende koudere maanden. Uw zwembad winterklaar maken is ieder jaar belangrijk. Anders bestaat er de kans op vorstschade, wat u natuurlijk wilt voorkomen. Bovendien zorgt deze winterslaap er voor dat u in het voorjaar weer snel kunt genieten van uw zwembad. U moet daartoe de volgende maatregelen nemen:

 • Water schoonmaken
 • Gedeeltelijk leegpompen zwembad
 • Installaties klaar maken voor winterperiode
 • Leidingen vorstvrij maken
 • Plaatsen winterdrijvers
 • Wintervloeistof toevoegen
 • Afdekzeil plaatsen
 1. Water schoonmaken

De eerste stap is ervoor zorgen dat het zwembadwater zo schoon en helder mogelijk is op het eind van het seizoen. Gebruik daarvoor de zwembadstofzuiger en de benodigde onderhoudsproducten zoals chloor en ph- of ph+. Zorg er in ieder geval voor dat de PH- en chloorwaarden op orde zijn.

 1. Gedeeltelijk leegpompen zwembad

Als het hard vriest is de kans groot dat inbouwdelen dit niet overleven of beschadigen. Denk aan skimmers, inspuiters en andere delen die hoger in het zwembad zitten. Pomp daarom het zwembad leeg tot onder de inspuiters. Als dat is gedaan kunt u het filtratiesysteem kort laten draaien. Zo wordt veel water uit de inspuiters geblazen en voorkomt u bevriezingsgevaar. Ook de pomp en het zandfilter hebben een aantal aftappunten waarmee u het laatste water weg kunt laten lopen.

 1. Installaties winterklaar maken

De derde stap betreft het winterklaar maken van de installaties. Draai daartoe alle koppelingen los en haal ook alle O-ringen weg. Onthoud ook goed waar welke ring zat! Vet ze in en bewaar ze op een droge plek om onnodige slijtage en beschadiging te voorkomen. Ook de drukmeter los maken en bewaren  op een vorstvrije plek. Vervang eens in de 5 jaar het filterzand. Tap tot slot de zwembadverwarming af.

 1. Leidingen vorstvrij maken

Na deze stap moet u de leidingen vorstvrij maken door ze droog te blazen. Gebruik hiervoor een compressor. Met een overwinteringsplug kunt u ze vervolgens afsluiten. Draai ook winterstoppen in  de inspuiters. In de skimmer draait u een gizzmo. Een gizzmo zorgt ervoor dat het water kan uitzetten, mocht er onverhoopt toch water in de skimmer komen. Zo loopt de skimmer geen schade op.

 1. Winterdrijvers plaatsen

Nu schiet het op met het winterklaar maken! De volgende maatregel is zo gedaan: het plaatsen van winterdrijvers. Deze zorgen ervoor dat het zwembad niet beschadigt indien het water toch bevriest en dus uitzet.

 1. Wintervloeistof toevoegen

Voeg nu wintervloeistof toe. Deze voorkomt verkalking en verstening van onzuivere deeltjes in het water. Bovendien houdt deze vloeistof uw zwembad glashelder gedurende de hele winter. Zo kunt u in het voorjaar weer snel genieten van mooi zwembadwater. Zie meer info op wintervloeistof.

 1. Afdekzeil plaatsen

Leg tot slot het afdekzeil over het zwembad. Gebruik hiervoor een goed winterzeil dat geen licht doorlaat. Zo krijgen algen geen kans. Heeft u geen goed afdekzeil, of is deze aan vervanging toe? Wij kunnen deze leveren. Zie zwembad afdekkingen voor meer info. Wilt u een prijsopgave voor een goede zwembadafdekking? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Of vul het formulier onderaan deze pagina in. Dan nemen wij z.s.m. contact op met u.

Actief overwinteren van uw zwembad!

Een andere optie is het actief overwinteren van uw zwembad. Dit is nodig als het water niet kan dalen i.v.m. de grondwaterstand. Ook kan het zijn dat u dit niet wenst. Hoe dan ook, actief overwinteren kan met een temperatuur sensor. Die zorgt ervoor dat de filtratie opstart zodra de temperatuur onder 0-5 graden komt.

Wat zijn de stappen bij het actief overwinteren:

 1. Sensoren plaatsen voor het opstarten van de pomp
 2. In de centrale ruimte kunt u ervoor kiezen om een verwarming te plaatsen die de ruimte vorstvrij houdt.
 3. Idem als water schoonmaken
 4. Installatie zoals de warmtepomp en automatische ph chloor regeling los koppelen en de meet sondes goed opbergen volgens de voorschriften. Tip: koppel de warmtepomp volledig af en zorg ervoor dat er geen enkel water meer in de warmtepomp kan geraken. Het komt wel eens voor dat men de warmtepomp afkoppelt , leeg laat lopen en direct weer aankoppelt omdat de leidingen leeg zijn. Bij actief overwinteren is dat een risico, omdat de standen kraan kan lekken. Dan loopt de warmtepomp weer zoetjes aan vol en heeft u in het voorjaar kans op vorst schade ondanks dat u dacht de leidingen goed te hebben geledigd.
 5. Leidingen naar de warmtepomp en andere leidingen van de installatie ledigen
 6. Wintervloeistof toedienen om afzetting tegen de wanden te voorkomen
 7. Afdekzeil plaatsen

Heeft u nog vragen over het winterklaar maken van uw zwembad? Of wilt u de benodigde artikelen bij ons bestellen? Of wilt u deze klus aan geheel aan ons uitbesteden als professioneel bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met ons voor advies!

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht

  Vergelijkbare berichten