zwembadwater behandelen
|

Hoe ga ik zwembadwater behandelen?

Er zijn diverse manieren om uw zwembadwater te behandelen. Hieronder beschrijf ik 3 behandel methodes hoe u uw zwembadwater fris en helder kunt houden. We zien dat er 3 aspecten invloed hebben in het behandelen van het zwembadwater:

 1. Zwembadwater verbeteren door goede circulatie
 2. Zwembadwater behandelen met een goede filtratie
 3. Zwembadwater behandelen door middel van een goede waterbehandeling. Onderstaand de diverse waterbehandeling methodes
 • Desinfectie
 • Oxidatie
 • Floculatie
 • Algenbestrijding

Hieronder volgt een toelichting op de drie methodes.

Zwembadwater behandelen door middel van een goede circulatie

Bij de aanleg van uw zwembad wordt er rekening gehouden met de inhoud van uw zwembad . Naar gelang de inhoud en de afstand van de filtratie naar uw zwembad is er een x aantal skimmers en inspuiters in het zwembad. Bij een overloop zwembad heeft u geen skimmer maar is de overloop uw skimmer. De doorsnee van het leidingwerk is per project verschillend, omdat niet elke situatie hetzelfde is. Het is belangrijk dat er voldoende circulatie mogelijk is en daar zijn onderstaande parameters belangrijk voor:

 • inhoud zwembad
 • afstand tot filtratie
 • aantal skimmers en inspuiters

Zwembadwater behandelen via goede filtratie

Ook hierbij wordt rekening gehouden met de inhoud van uw zwembad. Het zwembad heeft bijvoorbeeld een inhoud van 40 m3 dat we elke dag willen filteren. De maatstaf voor een zwembad van 40 m3 is 3 maal filteren. Dit betekent dat er in totaal 120 m3 water door de filter moet gaan en dit willen graag in 12 uur tijd. Dit betekent in de som:  120 m3 : 12 is een minimale filtratie capaciteit van 10 m3/ uur.  Anno 2017 is er veel keuze in pompen en filters. Waar moet u nu op letten? De pomp capaciteit (zie berekening van zojuist ) en de aantal kg vulling in het zandfilter is belangrijk. De pomp en het filter kunt u niet apart van elkaar zien. De pomp mag niet teveel m 3 doorstroom hebben t.o.v. het filter en andersom mag de hoeveelheid zand in de filter niet te weinig zijn naar gelang de pomp. Het water moet niet te snel door het zand worden gestuwd. Belangrijk voor filtratie:

 • Inhoud zwembad
 • Pomp capaciteit
 • Filter capaciteit

Zwembadwater behandelen door middel van een goede waterbehandeling

Lijkt logisch toch? Een goede waterbehandeling voor uw zwembadwater kan op diverse manieren. Het is in ieder geval belangrijk dat bacteriën en micro-organismen die zich in het water bevinden en waar wij nare ongemakken van kunnen krijgen direct worden geëlimineerd. Bij alle manieren van waterbehandeling is maar 1 parameter de meest belangrijke en dat is de pH waarde van het water. De andere waardes zoals de temperatuur, alkaniteit en cyanuurzuur gehalte zijn ook belangrijk, maar de pH waarde is bij alle behandel methodes belangrijk. Onderstaand de opsomming van de diverse methodes.

 • Desinfectie: d.m.v. chloor, zoutelectrolyse, UV, koper-zilverionisatie, broom en fluor( niet toegestaan), jodium ( wordt niet gebruikt)
 • Oxidatie: d.m.v. ozon, waterstofperoxide, actieve zuurstof
 • Flocculatie: zwevende delen binden en door filtratie afvoeren, dit middel is ter bestrijding van troebel water maar geeft geen desinfectie en doding van micro-organisme
 • Algenbestrijding : een algen bestrijdingsmiddel dood de algen en niet de andere micro-organisme, het middel Qac is ooit een middel dat u toevoegt om  de algengroei tegen te gaan

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit bericht?

Neem contact op met Di-Jo zwembaden voor een vakkundig advies. Het advies centrum voor fris en helder water in Noord-Brabant en Noord en Midden-Limburg

Di-Jo Zwembaden, Hoofdstraat 43 , 5757 AK Liessel. E-mail info@inbouwzwembaden.nl

 

 

Vergelijkbare berichten