teststrips water aquachek

teststrips water aquachekIk ga u waardevolle informatie vertellen over de teststrips water aquachek. Ik vind het belangrijk dat je weet wat je meet en hoe je deze teststrips van aquachek moet aflezen om mooi helder maar vooral gezond zwembadwater of spa water te krijgen. De teststrips geven 4 parameters weer en wel de belangrijkste 4. De bovenste regel geeft de Ph waarde aan, de 2 ede is het chloor gehalte de 3 ede de alkaniteit en als vierde het cyaan gehalte.  Met deze 4 parameters kun je heel snel aflezen of je water in goede conditie is. Hieronder leg ik alle 4 de parameters apart uit.

 

 

 

Ph waarde op test strips water aquachek

De ph waarde is de moeilijkste parameter van allemaal om goed af te kunnen lezen en vooral ook om uw zwembadwater of spa water goed te kunnen corrigeren. Het is belangrijk omdat de pH waarde van  7.2-7.3-7.4  ervoor zorgt dan het chloor wat toegediend is in het zwembadwater juist dan optimaal werkt. en daar zit juist de moeilijkheid het aflezen. Als je de teststrips gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking dan betekent het dat je na 15 seconde de juiste kleuren ziet als je de teststrip door het water hebt gehaald. Maar iedereen vind het moeilijk om te lezen of de pH waarde 7.5 -7.6- 7.7- 7.8- 7.9-8.0 is. Wat ik nu vertel is een manier om het u gemakkelijk te maken om de pH waarde onder controle te krijgen en te houden.  Want immers door alle weer invloeden het zwemmen in het zwembad en chloreren van het water zorgen ervoor dat de pH telkens omhoog gaat in waarde. In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat u een zwembad heeft met een volume van 10 m3.

U maakt een beker waar 300 gram pH minus in gaat. Dit is het maximaal te doseren pH verlager in 1 dosering op 10 m3 ( natuurlijk even oplossen in lauw warm water). Daarmee haalt u de pH waarde met 0.3 punt naar beneden. als u niet weet of u tussen de 7.5 en 8.00 meet ( en u kunt die niet duidelijk aflezen dat is een feit ) dan verlaagt u met de 300 gram het zwemwater met 0.3 punten en daarmee komt uw zwemwater in een gunstige parameter die ligt tussen de 7.2 en 7.7.  Na 24 u herhaald u de meting en bij twijfel doseert u wederom 300 gram / 10 m3.  heeft uw zwembad meer volume dan past u de volume van uw beker aan zodat ook u met 1 dosering de maximale verlaging behaalt.

 

teststrips water aquachek ph chloor alkaniteit en stabilisator

 

 

Chloor waarde op de teststrips water aquachek

De chloor waarde is altijd een vrij makkelijke en goed af te lezen waarde. Om ervoor te zorgen dat u voldoende desinfectie in uw zwembad heeft dan kunt u het beste de vrije chloor waarde behouden tussen de 1.5 en 3 ppm  Tip: 1 x per 3 weken de chloor waarde naar 9-10 ppm ( chloor shock ) zorgt ervoor dat de gebonden chloor deeltjes worden verbrand. Chloreer niet meer als nodig is maar corrigeer tijdig de pH voor een optimale chloor werking

 

Alkaniteit waarde op de teststrips water aquachek

De alkaniteit is ook een belangrijke parameter waarvan ik vind uit ervaring dat deze liefst tussen de 150 en 180 ppm moet zijn. Is deze waarde lager dan 150 ppm dan zult u merken dat het water minder stabiel is en dat u vaker moet gaan corrigeren. Hoe zorgt u ervoor dat de alkaniteit niet daalt? door een gedeelte water te verversen of alkaniteit verhoger toe te voegen.

 

Stabilisator waarde op de teststrips water aquachek

Vers water heeft een stabilisator waarde van 0  en word langzaam hoger naarmate u meer gestabiliseerd chloor heeft toegediend. Gestabiliseerd chloor is de 55 G 90/20 of 90/200 chloor tabletten. Heeft uw zwembad water een stabilsator waarde hoger als 50 dan vind ik dat u al wat water moet verversen en niet op laten lopen naar 100.

Waar koop ik de aquachek teststrips?

Stuur een mailtje naar info@inbouwzwembaden.nl met uw adres gegevens. De aquachek word naar u toegezonden voor € 16.45 inclusief verzendkosten Of af te halen bij Di-Jo zwembaden Hoodstraat 51 5757 AK Liessel TEl: 06-53190468 / 0493-342917

Vind je de informatie waardevol? laat aub een bericht achter of like ons op facebook  Di-Jo zwembaden 

 

Tags:

Geschreven door Diny van den Einden

Mijn naam is Diny vd Einden, mijn vakgebied is zwembad aanleg en onderhoud van zwembaden en vertel graag over de mogelijkheden om de wensen van iedereen tav een eigen zwembad in de tuin werkelijkheid te laten worden. Wij respecteren ieders budget en denken mee hoe we het maximale uit ieders budget kunnen halen zodat een ieder zeer content is met zijn/haar eigen zwembad in de tuin. Wij zijn succes vol met het aanleggen en renoveren van zwembaden regionaal en zijn specialist op het gebied van zwembadwater behandeling en zwembadwater verwarmen. Met deze kennis lossen we vele problemen op bij mensen met een eigen zwembad waarbij het verkrijgen van fris & helder zwembadwater een probleem is. Deze website is informatief en geef ik u graag advies. Regionaal en daarbuiten zijn wij dan ook Uw adviescentrum voor fris & helder gezond zwembadwater.

Dit artikel heeft 8 reacties

 1. joke vloemans Reply

  hallo ik heb een zwembad rond van 8 meter doorsnede. in frankrijk, watertemp. 28°
  met de aquacheck gemeten, cl 4.7 ph 7.8 en alk 240
  ik denk dat de ph naar beneden moet want het water is groenig.
  ik doe er elke week een groot blok in.

 2. Sandra Reply

  De ph waarde is enorm belangrijk. Zeker nu de chemie systemen steeds beter worden waardoor er minder chloor in het water nodig is om de kwaliteit goed te houden. De tegenhanger daarvan is dat de ph extra belangrijk is en goed op orde moet blijven. Dus bij een klein bad zeker goed blijven testen. Met de een groter bad als een inbouw zwembad worden tegenwoordig vaak doseersystemen geïnstalleerd zodat de chemie automatisch word bijgehouden. Ideaal! Maar ook dan af en toe een keer testen is belangrijk om te kijken of alles nog goed werkt en op orde is.

 3. Ingrid du Fijn Reply

  Ik heb nu ook een zwembad bij mijn Hui’s in Frankrijk. En heb zo’n digitale meter aangeschaft.
  De installateur deed er gelijk chloortabletten in.

  Ik probeer nu te meten maar heb nu al een paar dagen geen goeie metingen.
  Eerste dag cl 4,4 pH 8,4 en alk 240. De tweede meting drive dagen later nadat Ik er ph minus in had gedaan:cl 0,0 pH 6,4 en alk 020. Wat moet ik doen om het goed te krijgen. Het is een zwembad van 8,5 meter bij 5 meter en Ik heb deze gevuld met kraanwater.

 4. Rick Reply

  De ph waarde van het
  zwembad is altijd erg belangrijk. Ik ben van mening dat je ieder zwembad ten alle tijden moet checken. Hierdoor voorkom je ook problemen.

 5. diny Reply

  Hallo Jan,
  Als je eens in de buurt van Liessel bent dan kun je een keer aankomen om eea door te spreken. groeten Diny

 6. Username* Reply

  Beste Diny,

  Bedankt voor de deskundige uitleg van de Aqua strips. Heb zwembad in de buurt van Voiron departement isere. Leidingwater heeft hoogste durete van heel frankrijk. Er wordt een waarde van 40 aangegeven. Omdat strip bij de meeting ph waarde moeilijk is af te lezen gebruik ik daarnaast ook vloeistof Phenol red. Ons zwembad is nu bijna twintig jaar en we moeten stilaan gaan denken aan renoveren. Een behoorlijke investering in liner en afdekking. Moeilijk in Frankrijk om tussen de talloze zwembadzaken iets betrouwbaars te vinden. Afspraken maken is nu eenmaal moeilijk hier! Wellicht heb jij nog wat suggesties. Groeten Jan van Egeraat.
  Tweede huis in frankrijk met zwembad 10/5 en dikwijls problemen met helderheid.

 7. Aisha Reply

  Wat een te gek product! Voor mij is het erg belangrijk dat het water een goede ph waarde heeft en deze strips zijn heel handig!
  Thanks voor het stuk!

  groetjes, Aisha

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.