teststrips water aquachek
|

Teststrips water Aquachek

teststrips water aquachekHier vindt u waardevolle informatie over de teststrips water Aquachek. Het is namelijk belangrijk dat u weet wat u meet. En hoe u deze teststrips van Aquachek moet aflezen om mooi helder en vooral gezond zwembadwater of spa water te krijgen. De teststrips geven 4 parameters weer en wel de belangrijkste 4. De bovenste regel geeft de Ph waarde aan, de tweede het chloor gehalte de derde de alkaniteit en de vierde regel het cyaan gehalte.  Met deze 4 parameters kunt u heel snel aflezen of het water in uw zwembad in goede conditie is. Hieronder leg ik alle 4 de parameters apart uit.

 

Ph waarde op test strips water Aquachek

De ph waarde is de moeilijkste parameter om goed af te kunnen lezen.  En ook om uw zwembadwater of spa water goed te kunnen krijgen. Het is belangrijk omdat de pH waarde van  7.2-7.3-7.4  ervoor zorgt dan het chloor wat toegediend is in het zwembadwater juist dan optimaal werkt. En daar zit juist de moeilijkheid: het aflezen. Als u de teststrips gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking dan betekent het dat u na 15 seconden de juiste kleuren ziet als u de teststrip door het water heeft gehaald. Maar iedereen vind het moeilijk om te lezen of de pH waarde 7.5 -7.6- 7.7- 7.8- 7.9-8.0 is. Wat ik nu vertel is een manier om het u gemakkelijk te maken om de pH waarde onder controle te krijgen en te houden.  Want de weersinvloeden, het zwemmen en chloreren van het water zorgen ervoor dat de pH telkens omhoog gaat in waarde. In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat u een zwembad heeft met een volume van 10 m3.

U maakt een beker waar 300 gram pH minus in gaat. Dit is het maximaal te doseren pH verlager in 1 dosering op 10 m3.  Natuurlijk eerst even oplossen in lauw warm water. Daarmee haalt u de pH waarde met 0.3 punt naar beneden. Als u niet weet of u tussen de 7.5 en 8.00 meet (en u kunt die niet duidelijk aflezen dat is een feit ) dan verlaagt u met de 300 gram het zwemwater met 0.3 punten. Daarmee komt uw zwemwater in een gunstige parameter die ligt tussen de 7.2 en 7.7.  Na 24 u herhaalt u de meting. Bij twijfel doseert u wederom 300 gram / 10 m3.  Heeft uw zwembad meer volume? Dan past u het volume van uw beker aan zodat ook u met 1 dosering de maximale verlaging behaalt.

 

teststrips water aquachek ph chloor alkaniteit en stabilisator

Chloor waarde op de teststrips water aquachek

De chloor waarde is altijd een vrij makkelijke en goed af te lezen waarde. U kunt het beste de vrije chloor waarde behouden tussen de 1.5 en 3 ppm. Om zo ervoor te zorgen dat u voldoende desinfectie in uw zwembad heeft. Tip: verhoog 1 x per 3 weken de chloor waarde naar 9-10 ppm . Dit is een zogenaamde chloor shock. Deze zorgt ervoor dat de gebonden chloor deeltjes worden verbrand. Chloreer niet meer als nodig is, maar corrigeer tijdig de pH voor een optimale chloor werking

 

Alkaniteit waarde op de teststrips water Aquachek

De alkaniteit is ook een belangrijke parameter. Uit ervaring weet ik dat deze  tussen de 150 en 180 ppm moet zijn. Is deze waarde lager dan 150 ppm? Dan zult u merken dat het water minder stabiel is en dat u vaker moet gaan corrigeren. Hoe zorgt u ervoor dat de alkaniteit niet daalt? Door een gedeelte water te verversen of alkaniteit verhoger toe te voegen.

 

Stabilisator waarde op de teststrips water Aquachek

Vers water heeft een stabilisator waarde van 0.  Deze wordt langzaam hoger naarmate u meer gestabiliseerd chloor heeft toegediend. Gestabiliseerd chloor zit in de 55 G 90/20 of 90/200 chloor tabletten. Heeft uw zwembad water een stabilsator waarde hoger als 50? Dan moet u al wat water moet verversen en niet op laten lopen naar 100.

Waar koop ik de Aquachek teststrips?

Stuur een mailtje naar info@inbouwzwembaden.nl met uw adres gegevens. De Aquachek wordt naar u toegezonden voor € 16.45 inclusief verzendkosten. Of af te halen bij Di-Jo zwembaden Hoofdstraat 43 te Liessel

Vindt u de informatie waardevol? laat aub een bericht achter of like ons op facebook  Di-Jo zwembaden 

 

Vergelijkbare berichten

19 reacties

 1. Hallo, onze zwembad ziet wat lmelk achtig
  Gloor was laag de rest wat hoog
  Wat kan hier de oorzaak zijn en hoe verhelp ik dit probleem.

 2. Goedemiddag,

  Ik hoop hier het antwoord te vinden op een vraag waar ik al een tijdje mee loop en waarop de “kenners” zeggen dat het geen probleem is.
  Maar ik vind het toch vreemd.

  Wij hebben sinds een jaar een huis met een binnen zwembad van 49m3
  Het water lijkt altijd fris en voelt goed.
  Ik meet altijd met de AquaChek sticks en heb eigenlijk altijd veel te hoge ph (de kleur van 8.4) en iets te hoge chloor (de kleur van 3 tot 5.)
  Alkaliteit 120 en stabilisator tussen 0 en 50, die staan dus altijd goed.
  Er ligt altijd 1 chloorstick en in het filtermandje van het zwembad en dat gaat een week of 3 mee…
  Wat kan de oorzaak van die hoge ph en iets verhoogde chloor zijn en is het überhaupt schadelijk?

  Er zit overigens wel een ionisator in het filtersysteem, wellicht heeft dat invloed….

  Hartelijk dank alvast!

 3. Ik test met jullie product
  Ik heb een zwembad van 15m3
  Heel het voorjaar/zomer is het goed gegaan
  Water gaat nu sinds een aantal weken achteruit
  Water is iets groen en beetje melkachtig
  Ruikt ook iets
  Lijkt erop dat ph in orde is, mogelijk iets te laag
  Dien regelmatig chloor en anti alg toe maar chloor blijft laag bij meting 0
  Heb een chloorshock gedaan maar hij blijft geen chloor meten blijft al lange tijd 0
  Alkalinity is 0 en stabilizer ook 0
  Ergens gaat er iets niet goed maar weet het niet op te lossen
  Graag uw advies….

 4. Aquachek blijkt een top product te zijn. Wij werken sinds kort met een zoutelectrolyse waarop een automatische pH verdeler op staat, heel handig, de PH is 7.2.
  PPM Free chlorine is nul (wat normaal is denk voor zoutelectrolyse)
  we gebruiken de strips op aanraden van de verkoper om de PPM alkalinity in het oog te houden en die zit mooi tss 100 en 120
  Op de PPM stabelizer schaal, geheel onderaan. lezen we echter nul af, laag dus, wat effect heeft dit op het water, wat is de oorzaak en wat doe je eraan om het te verbeteren? Ons lijkt het water heel proper.
  Gr Paul

 5. Goedenavond, via AquaChek zie ik dat het ppm Free CHLORINE op high zit. Alle andere waardes zijn goed. Moet ik hier iets aan doen?

 6. Hi Diny,
  Ik heb nu al een paar keer achter elkaar gehad dat mijn zwemwater groen wordt.
  Met de teststrip wordt steeds hetzelfde duidelijk. De alkaline waarde is te hoog!
  En dus ook de stabilisatie te laag. Ph en chloor zijn goed.
  Ik lees nergens de oorzaak dat de alkaline te hoog is en wat je dan moet doen. Heb jij misschien een tip of wat de oorzaak hiervan is. Ik heb een keer gelezen dat het water dit zelf oplost?
  Gr, Michel

  1. HI
   Groen is alg. Naast PH en Chloor is het ook belangrijk om algen niet de kans te geven om zich te ontwikkelen. Vooral in omgeving van planten/bomen en na een regenbui komen algen ook snel opzetten.

   Gebruik zelf een anti-alg vloeistof die je bij eerste opzet toevoegt aan het water, 1x per week preventief, en na een serieuze regenbui waar regenwater in het zwemwater is gekomen (niet afgedekt)

 7. Hallo Els en Suzanne,

  Na 15 seconde is het aflees moment, de strip blijft door kleuren maar hier mag je geen conclusies aan verbinden. op 15 seconde aflezen en niet twijfelen. laat altijd dezelfde persoon de strip beoordelen en neem het monster op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats van het zwembad.

  Succes

 8. Op de verpakking staat dat je na 15 seconden moet aflezen. Dan zijn de waardes van goed, maar na een minuut zijn de kleuren donkerder geworden. Zijn dat dan de juiste waarden?
  Gr. Suzanne

   1. Hoi, Wij hebben een zwembad van 4 bij 2,80 en een zoutwaterpomp. De PH is 8,6 Ik heb al een paar PH min 400 gram bij gedaan maar de PH blijft hoog! Wat kan ik nog meer doen?
    Groetje kirsten

 9. hallo ik heb een zwembad rond van 8 meter doorsnede. in frankrijk, watertemp. 28°
  met de aquacheck gemeten, cl 4.7 ph 7.8 en alk 240
  ik denk dat de ph naar beneden moet want het water is groenig.
  ik doe er elke week een groot blok in.

 10. De ph waarde is enorm belangrijk. Zeker nu de chemie systemen steeds beter worden waardoor er minder chloor in het water nodig is om de kwaliteit goed te houden. De tegenhanger daarvan is dat de ph extra belangrijk is en goed op orde moet blijven. Dus bij een klein bad zeker goed blijven testen. Met de een groter bad als een inbouw zwembad worden tegenwoordig vaak doseersystemen geïnstalleerd zodat de chemie automatisch word bijgehouden. Ideaal! Maar ook dan af en toe een keer testen is belangrijk om te kijken of alles nog goed werkt en op orde is.

 11. Ik heb nu ook een zwembad bij mijn Hui’s in Frankrijk. En heb zo’n digitale meter aangeschaft.
  De installateur deed er gelijk chloortabletten in.

  Ik probeer nu te meten maar heb nu al een paar dagen geen goeie metingen.
  Eerste dag cl 4,4 pH 8,4 en alk 240. De tweede meting drive dagen later nadat Ik er ph minus in had gedaan:cl 0,0 pH 6,4 en alk 020. Wat moet ik doen om het goed te krijgen. Het is een zwembad van 8,5 meter bij 5 meter en Ik heb deze gevuld met kraanwater.

 12. De ph waarde van het
  zwembad is altijd erg belangrijk. Ik ben van mening dat je ieder zwembad ten alle tijden moet checken. Hierdoor voorkom je ook problemen.

 13. Beste Diny,

  Bedankt voor de deskundige uitleg van de Aqua strips. Heb zwembad in de buurt van Voiron departement isere. Leidingwater heeft hoogste durete van heel frankrijk. Er wordt een waarde van 40 aangegeven. Omdat strip bij de meeting ph waarde moeilijk is af te lezen gebruik ik daarnaast ook vloeistof Phenol red. Ons zwembad is nu bijna twintig jaar en we moeten stilaan gaan denken aan renoveren. Een behoorlijke investering in liner en afdekking. Moeilijk in Frankrijk om tussen de talloze zwembadzaken iets betrouwbaars te vinden. Afspraken maken is nu eenmaal moeilijk hier! Wellicht heb jij nog wat suggesties. Groeten Jan van Egeraat.
  Tweede huis in frankrijk met zwembad 10/5 en dikwijls problemen met helderheid.

 14. Wat een te gek product! Voor mij is het erg belangrijk dat het water een goede ph waarde heeft en deze strips zijn heel handig!
  Thanks voor het stuk!

  groetjes, Aisha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *